Vrijplaats Leiden

De sociaal-culturele vrijplaats in Leiden.

Dakloosheid en Woonrecht – ON PROBATION – Theater de Generator

Datum: vrijdag 17 maart
Aanvang: 19:30
Entree: gratis/vrijwillige bijdrage


Theater, debat, eten én modeshow

 

Een avond vol theater en actie. Met: “Zie je (mij) wel” van Theaterwerkplaats SMIT i.s.m. Binnenvest Leiden, “HIP” van de Britse Jolie Booth, een panelgesprek, gratis eten volgens het Food Not Bombs principe en een modeshow van de Weggeefwinkel.

 

Theater de Generator organiseert theater- en debatavonden onder de noemer ON PROBATION. Met dit keer het thema woonrecht, waarbij verschillende menselijke verhalen bij elkaar worden gebracht. Een prikkelend divers programma met verhalen van mensen die dagelijks te maken hebben met het falen van het woonrecht. Dak- en thuislozen, (ex)krakers en flex-woners. De avond richt zich tot het publiek, wat is onze verantwoordelijkheid als samenleving?

 

Op deze avond serveert de keuken van de Vrijplaats gratis eten, volgens het Food Not Bombs principe, met gedoneerde ingrediënten van winkels uit heel Leiden. Tussen de voorstellingen door is er een gemodereerd panelgesprek over woonrecht met direct betrokkenen bij dakloosheid, precair wonen en kraken. Er zal een exclusieve modeshow van de Weggeefwinkel te zien zijn, met spullen die je daarna gratis mee naar huis mag nemen.

 

De eerste voorstelling van deze avond genaamd “Zie je (mij) wel”, is gemaakt door Leids Theaterwerkplaats SMIT met dak- en thuislozen van de Binnenvest in Leiden. Het geeft niet alleen een inkijk in de schrijnende bureaucratische vicieuze cirkel dat dakloosheid in stand houdt, maar ketst ook de bal terug naar het publiek.

 

De tweede voorstelling “HIP” is gemaakt en wordt gespeeld door de Britse Jolie Booth. In 2002 kraakte Jolie Booth een huis in Brighton. De voorwerpen die zij daar aantrof gebruikt ze om een reconstructie te maken van het leven van Anne Clark, oud bewoonster van het pand. Jolie verweeft in “HIP” het verhaal van Anne met haar eigen leven en maakt het publiek onderdeel van deze associatieve reis.

 


 

Theater de Generator is een nieuw Leids initiatief voor professioneel maatschappelijk geëngageerd theater en grensoverschrijdende kunst, dat in 2018 officieel open gaat, maar al volop evenementen organiseert. Het is gevestigd op de Middelstegracht 36, in het gebouw van Vrijplaats Leiden.

 

Onder de noemer ON PROBATION heeft toekomstig Theater de Generator in 2016 al een aantal goedbezochte voorproefjes van het theater gerealiseerd, met o.a. theater over privacy, racisme en democratie. In 2017 gaan ze een stapje verder door de ON PROBATION avonden van een specifiek thema te voorzien en die te organiseren in samenwerking met Leidse instellingen en individuen die binnen dat thema actief zijn. Wat de avonden verbindt is dat het gaat om onderwerpen die van groot maatschappelijk belang zijn, maar te weinig zichtbaarheid hebben in Leiden. Daarnaast probeert de Generator het publiek uit te dagen zichzelf als onderdeel van een bepaalde maatschappelijk probleem te zien en daarmee onderdeel van de oplossing te worden.

 


 

Deur open en eten: 19.30 uur
Aanvang voorstelling: 20.00 uur
Entree: gratis/vrijwillige bijdrage
Adres: Middelstegracht 36, Leiden


Reacties zijn gesloten.