Vrijplaats Leiden

De sociaal-culturele vrijplaats in Leiden.

literaire café

Datum: vrijdag 30 augustus
Aanvang: 21:00
Entree:


Na de zomerstop weer elke laatste vrijdag van de maand het literaire café,

Vanavond zal er muziek uit de jaren zeventig en tachtig gedraaid worden en zijn de artiesten welkom om tussendoor korte optredens te doen.

Hier Hannie’s verslag van de laatste literaire avond voor de vakantie.

 

Muziek en woord: samen zijn ze sterk!

Op 28 juni was er in Vrijplaats Leiden (Middelstegracht 36) een avond van dichters, afgewisseld met muziek. Het was een open podium-avond (‘ Open mike’), waarbij dichters naar eigen wens gedichten konden voordragen. De muziek waren vooral hits uit de jaren ’80 en ’90, door Coen en Carla uitgezocht (meest vinyl). De dichters kwamen later op de avond aan het woord.

De eerste dichter , Hellevan Aardeberg , was van Amerikaanse afkomst. Haar gedichten waren in het Amerikaans. Het ging meestal over persoonlijke ervaringen, met diverse thema’s zoals vervreemding. De gedichten waren wel goed. Door de taal en ook door de thema’s had ik de behoefte om ze nog eens te lezen. Helle heeft helaas nog geen bundel uitgegeven (ze zei: “Het kwam er niet van”).

Daarna volgde Bram Schijven, volgens eigen zeggen ‘ een plastisch dichter’. Hij verwerkte geluiden, volume, en tempowisseling in de gedichten en bracht zo de inhoud van het gedicht tot leven. Bijvoorbeeld het gedicht over Miles Davis, waarbij Bram een trompet imiteerde in de tekst. Het gedicht over het diner in Frankrijk vond ik het mooist: komisch en treffend.

Tenslotte verwoordde Peter Bonte zijn gedichten. Eerst waren zijn gedichten wat wij normaal van poëzie gewend zijn, daarna volgden een aantal die hij omschreef als ‘Stiltepoëzie. Een voorbeeld van zijn gewone poëzie was o.a. “Morgenstond” , een slaapwijk in Den Haag. In zijn gedichten kan een goed verstaander toch een positieve wending vinden. De stiltegedichten hadden inderdaad veel stiltes tussen de woorden en de zinnen. Een voorbeeld hiervan was “Leegte”, waarin hij leegte als een moment opvat waarin men tot de diepere dimensie van het bestaan kan doordringen.

Door de balans tussen gedichten en muziek was het een leuke uitgaansavond, Niet drukbezocht maar met mooie gedichten. Een aanrader! Deze dichtersavonden met open podium gaan we herhalen. Voorlopig is de vrijplaats op vrijdagavond gesloten ( ook gedeeltelijk in augustus) . Op zaterdag zijn we wel open. Raadpleeg het programma via facebook of de website: www.vrijplaatsleiden.nl


Reacties zijn gesloten.