Vrijplaats Leiden

De sociaal-culturele vrijplaats in Leiden.

Doorbraak & de Fabel van de Illegaal

Doorbraak is een landelijke buiten-parlementaire actiegroep. Eén van de afdelingen zit in Leiden. De organisatie houdt momenteel met zeer tijdelijke en beperkte middelen kantoor in het rechterdeel van de vrijplaats.

Activisme

Doorbraak verzet zich tegen racisme, nationalisme, migratiebeheersing en kapitalisme. Een in het oog springende campagne is de strijd tegen dwangarbeid, onder andere in Leiden. Mensen in de Bijstand worden namelijk door de gemeente gedwongen om maandenlang voor nop en zonder enige arbeidsrechten te werken. En daar is Doorbraak natuurlijk fel op tegen. Andere campagnes zijn de strijd tegen de rechts-extremist Geert Wilders, de steun aan uitgeprocedeerde vluchtelingen in tentenkampen en gekraakte kerken, en bijvoorbeeld het ageren tegen het racistische fenomeen Zwarte Piet.

Renovatieplan Doorbraak & de Fabel van de IllegaalBlogs, artikelen en een bibliotheek

Over al deze onderwerpen schrijft Doorbraak de nodige blogs en artikelen, worden posters gemaakt en acties op straat gevoerd. Ook beschikt de organisatie over een unieke vrij-socialistische en anarchistische bibliotheek met duizenden boeken en brochures. Deze bibliotheek is vrij toegankelijk voor iedereen!

Ondersteuning vluchtelingen

Een deel van de mensen van Doorbraak Leiden is betrokken bij de Fabel van de Illegaal, een steunorganisatie voor mensen zonder verblijfspapieren. Uitgeprocedeerde vluchtelingen en geïllegaliseerden kunnen juridisch en praktisch advies krijgen. Momenteel organiseert de Fabel elke maandag en woensdag van 14:00 tot 17:00 uur een spreekuur in de vrijplaats voor mensen zonder verblijfsrecht.

Ben je geïnteresseerd in wat Doorbraak doet? Op de website kun je je aanmelden voor de digitale nieuwsbrief.

Na de renovatie zullen Doorbraak en de Fabel van de Illegaal kantoor houden op de tweede verdieping, aan de linkerzijde van het fabriekspand. Naast kantoorruimte zal daar plek zijn voor de bibliotheek en is er een ruimte voorzien voor het spreekuur.