Vrijplaats Leiden

De sociaal-culturele vrijplaats in Leiden.

Weggeefwinkel

Weggeefwinkel Leiden, de oudste weggeefwinkel in Nederland, is eigenlijk geen winkel. Alles kan er gratis meegenomen worden: serviesgoed, kleding, elektrische apparaten, speelgoed, boeken en veel meer.

Duurzaamheid en armoedebestrijding

Renovatieplan WeggeefwinkelDe winkel is gebaseerd op twee kernprincipes: duurzaamheid en het bestrijden van armoede. Door middel van het recyclen van kwalitatief goede producten slaat de Weggeefwinkel twee vliegen in één klap! Mensen die bezig zijn met verbouwen, met verhuizen of gewoon hun spullen willen recyclen t.b.v. een goed doel, brengen ons hun spullen. Vervolgens maken de vrijwilligers deze producten gereed voor de winkel en bieden wij iedereen de kans om deze spullen mee te nemen, de Weggeefwinkel Leiden is ook een ontmoetingsplek voor alle leeftijden, mensen van alle nationaliteiten en kleur.

De Weggeefwinkel wordt breed erkend als maatschappelijk belangrijk initiatief, en kreeg om die reden in 1999 al de Marga Klompé-prijs voor ‘het meest sociale en vredelievende project’.

Nieuwe winkelruimte

De afgelopen jaren had de Weggeefwinkel een tijdelijk onderkomen aan de Lammenschansweg. Sinds de zomer van 2015 is de winkel weer gevestigd in de vrijplaats, weliswaar met tijdelijke voorzieningen op de begane grond aan de linkerzijde van het pand. Na de renovatie verhuist de Weggeefwinkel naar de rechterzijde van het pand, op de plek waar momenteel het (eet)café is gevestigd. Op de plek van de huidige entreehal tot de caféruimte wordt een innamebalie gerealiseerd waar de Weggeefvrijwilligers spullen in ontvangst kunnen nemen en kunnen verwerken. In de ruimte daarachter wordt de feitelijke winkel gevestigd.

Je kunt donateur worden van de Weggeefwinkel, je steun is van harte welkom. Als je langskomt bij de winkel kun je je aanmelden middels een formulier. Uiteraard mag je ook een (grotere) financiële bijdrage storten op bankrekeningnr. NL41TRI00212129570 t.n.v. Stichting Weggeefwinkel Leiden.