Vrijplaats Leiden

De sociaal-culturele vrijplaats in Leiden.

Film: De Zee van pelgrim Antonio (O Mar de Antônio Peregrino)

Datum: zaterdag 21 juni
Aanvang: 22:00
Entree:


Balbino-1740

De Zee van pelgrim Antonio vertelt het bijzondere verhaal van pelgrim Antonio en de door hem gestichte vrijstaat Canudos. Midden in de Braziliaanse Sertão – een woeste, afgelegen streek die berucht is om zijn jarenlange droogten – kwamen duizenden ontheemde indianen en arme landarbeiders bijeen in een utopische samenleving gebaseerd op solidariteit. Maar hun stad werd door het leger met de grond gelijk gemaakt. Wat zij achterlieten was een profetie: de dorre woestenij waarin ze leefden zou een zee worden. Jaren later kregen deze woorden ineens een onverwachte betekenis…
De Zee van pelgrim Antonio is een zoektocht naar de mensen en de dromen van Canudos. Naar de droogte en het water, naar de hoop en de heimwee. En naar de essentie van een diep doorleefd vertrouwen in het leven, dat meedeint op de muziek en het trage ritme van de tijd in de meedogenloze Sertão.

 

Reizende Bioscoop
Zeven jaar werkte Mendel Hardeman aan zijn nieuwste film. Tijdens de laatste opnamereis bracht hij een reizende bioscoop mee, om delen van de film te vertonen in de streek waar de geschiedenis zich had afgespeeld. In afgelegen dorpjes zonder water en electriciteit kwamen mensen na zonsondergang bijeen rond een witte muur om voor het eerst van hun leven een film te zien.
Tijdens deze zeer bewogen avonden ontstond het idee voor De Reizende Bioscoop, die de film nu in Nederland uitbrengt, overal waar mensen hem willen zien. Iedereen die wil kan zelf een vertoning opzetten, en net als in Brazilië zijn daarvoor maar twee dingen nodig: een groep mensen en een witte muur.
Na afloop van de Nederlandse tournee brengt de Reizende Bioscoop de film terug naar Brazilië, om hem te vertonen tijdens een lange reis door het droge binnenland.

 

De filmmaker is zelf bij de vertoningen aanwezig, en brengt volop tijd mee voor vragen en napraten.
De film duurt 93 min. Het hele programma duurt zo’n 2:10 uur incl. inleiding en napraten.
De film is Portugees gesproken met Engelse ondertitels.

 

meer info: www.antoniofilm.com

De film start rond 22:00. Voor en na de film worden er Braziliaanse tunes in het Stookhuis gedraaid.


Reacties zijn gesloten.