Vrijplaats Leiden

De sociaal-culturele vrijplaats in Leiden.

Docu: Dichtgespijkerd / Boarded Up

Datum: zaterdag 10 mei
Aanvang: 21:00
Entree:


Dichtgespijkerd

In Amsterdam at the corner of the Kramatweg and the Valentijnkade, 7 houses with 27appartments will be demolished. According to Hedde, one of the inhabitants, it is a premium location. In April, all inhabitants receive a letter of the municipality of Amsterdam requesting them to move. One year later, may 1999 the buildings are demolished.

As time passes by, the portraits get more complete, as with Hedde and his son. At first, it seems like they have a traditional father-son-relationship. This perspective changes at the end of the documentary. The fait of Uncle Willem, 96 years old, gets determent as time goes by.

Dichtgespijkerd is een documentaire waarin de ontwikkelingen en de menselijke emoties van vertrekkende bewoners van een afbraakpand in Amsterdam worden gevolgd.

Op de hoek van de Valentijnkade en de Kramatweg, waar je een prachtig uitzicht hebt op het Flevopark, staan een 12-tal woningen met elk vier etages. De film begint als duidelijk wordt dat de woningen tegen de vlakte zullen gaan om plaats te maken voor nieuwbouw van koopappartementen en huurwoningen. De bewoners zullen moeten verhuizen.

Uiteindelijk zal het nog een jaar duren voordat met de sloop kan worden begonnen. In de tussentijd ontwikkelen een aantal bewoners zich van op het eerste gezicht saaie mensen tot tegengestelde, intrigerende en botsende karakters. Naarmate de tijd verstrijkt geeft de een na de ander het verzet op en verhuist naar andere oorden. Tot aan de sloop nemen tv-ers (tijdelijke verblijvers) hun plek over. Mensen zonder recht op een woonvergunning, die op een wachtlijst van de beheerder voorkomen.
Filmmaker Steef Meyknecht volgde de bewoners over een jaar en legde hun emoties in een observerende stijl en in een ongepolijste vorm vast.


Reacties zijn gesloten.