Vrijplaats Leiden

De sociaal-culturele vrijplaats in Leiden.

Het Achterste Van De Tong – Presentatie Onsgeld.nu

Datum: woensdag 25 maart
Aanvang: 20:00
Entree: 2,50


De Vrijplaats zal komende tijd een serie discussieavonden organiseren waarbij relevante actuele thema’s als monetaire hervorming, duurzaamheid 2.0 en andere vernieuwende ideeën aan bod komen. Vandaag een presentatie van de mensen achter Burgerinitiatief Ons Geld verzorgd door Luuk de Waal Malefijt, oprichter van de Ons Geld beweging. Eerder op de dag presenteerde Joris Luyendijk al zijn boek “Dat Kan Toch Niet Waar Zijn” in de Qbus. Aanvullend hierop is er een informatieavond over monetaire hervorming. De mensen van onsgeld.nu zijn een Burgerinitiatief Ons Geld gestart dat binnen 28 uur de benodigde 40.000 handtekeningen verzamelde die het nederlandse parlement ertoe verplicht geldschepping op de agenda te zetten. Nog niet getekend? Teken dan hier: https://www.burgerinitiatiefonsgeld.nu/

Luuk de Waal Malefijt heeft Informatiekunde in Utrecht gestudeerd en is de oprichter van Stichting Ons Geld (2012). Hij nam het initiatief na de frustratie dat er veel over de crisis werd geschreven, maar er slechts weinig naar werd gehandeld. Na het uitbreken van de crisis is hij zich in de werking van het systeem gaan verdiepen.

Hierover het volgende op de website: We staan voor deze grote sociale, economische en ecologische uitdagingen. De huidige manier van geldcreatie in de economie kent een aantal ernstige problemen zoals onnodige soevereiniteitsoverdracht, structurele inflatie, exponentiële groei die leidt tot milieu-uitputting, crises en onnodig hoge belastingen.

Als we deze willen aanpakken dan is het hervormen van ons monetaire systeem een goede start. De afgelopen jaren hebben we onderzoek gedaan naar het huidige op bankschuld gebaseerde geldsysteem en alternatieven. We stellen voor geldcreatie onder publiek bestuur te plaatsen door Full-reserve banking te implementeren.

Dit is wat onsgeld.nu denkt dat er moet veranderen om ons manke geldsysteem te repareren:
1. Geld dient enkel gecreëerd te worden door middel van een democratisch en transparant orgaan dat handelt vanuit het algemeen belang
2. Geld moet vrij van schuld worden gecreëerd
3. Geld moet in de reële (niet-financiële) economie terecht komen voordat het in financiële markten en vastgoedzeepbubbels terecht komt.

Voorafgaand aan deze avond, ‘s-middags om 15:00 presenteert Joris Luyendijk zijn nieuwe boek “Dat Kan Toch Niet Waar Zijn”
https://www.facebook.com/events/1567710250152662/

Relevante links:
http://onsgeld.nu/
http://www.facebook.com/burgerinitiatiefonsgeld
https://www.facebook.com/onsgeldbeweging
https://youtu.be/01IusDeSPE4


Reacties zijn gesloten.