Vrijplaats Leiden

De sociaal-culturele vrijplaats in Leiden.

ON PROBATION 1: QUINSY GARIO & IOANA TUDOR

Datum: zondag 29 mei
Aanvang: 19:30
Entree: 10 euro


Hoe doe je aangifte tegen 770 mensen - van Quinsy Gario

Onder de dakpannen van de Vrijplaats gaan de deuren open van een nieuw Leids theater. Niet nu. Nee. Over pakweg 2 jaar. Right now, we’re just on probation. De noodzaak dringt echter aan om nu al iets van ons te laten horen. De noodzaak om theater neer te zetten vanuìt een noodzaak. Theater en Productiehuis De Generator wordt een uniek theater in Nederland waarbinnen die noodzaak de generator is. De noodzaak om maatschappelijke kwesties aan de kaak te stellen. Een theater waar professioneel maatschappelijk geëngageerd theater wordt geproduceerd en gespeeld.

 

Tijdens de On Probation avonden krijg je een voorproefje van het toekomstige theater. Met voorstellingen, met soep en sfeer, met een presentatie van het toekomstige theater en de voortgang ervan. Tegelijkertijd zijn de avonden een benefiet voor het toekomstige theater, dat zo onafhankelijk mogelijk wil zijn van ontastbare instituten. De voorstellingen van vanavond zijn “Hoe doe je aangifte tegen 770 mensen” van Quinsy Gario en “About how my emotions were stolen by the machine. While I was just sitting there, reading about my father” van Ioana Tudor.

 

Kunstenaar, dichter en theatermaker Quinsy Gario werd een Nederlandse bekendheid door zijn inzet tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet. Samen met die bekendheid gingen racisme, grove beledigingen en doodsbedreigingen gepaard. Eind 2014 besloot hij aangifte te doen tegen een selectie van 770 mensen . Hij maakte er deze performance over, die vorig jaar de Amsterdam Fringe Silver Award 2015 won.

 

Theatermaker en performance kunstenaar – en tevens initiatiefnemer van Theater en Productiehuis De Generator – Ioana Tudor maakte begin van dit jaar de performance “Abouthow my emotions were stolen by the machine. While I was just sitting there, reading about my father”. Ze repeteerde deze hedendaagse monoloog in de Generator-zaal van de Vrijplaats en speelde het o.a. in twee musea in Los Angeles. Binnen dit stuk legt zij de link tussen privacy in communistisch Roemenië en privacy in de hedendaagse Westerse samenleving. Ze doet dit o.a. aan de hand van familiedocumenten die betrekking hebben op de arrestatie van haar vader en zijn activistische strijd al daar. Tijdens de performance worden Ioana’s emoties live geanalyseerd door emotieherkenningssoftware.

 

Aanvang: 19.30 stipt
Entree: 10 euro (normaal tarief) of 20 euro (benefiet tarief / dus als je meer wilt geven uit solidariteit)
Soep en brood aanwezig


Reacties zijn gesloten.