Vrijplaats Leiden

De sociaal-culturele vrijplaats in Leiden.

Renovatie in volle gang

IMG_4392Sinds de verhuizing van de vrijplaats naar de oude conservenfabriek van Tieleman & Dros aan de Middelstegracht hebben de vrijwilligers van de vrijplaats al veel werk verzet. Nadat aan het pand de nodige werkzaamheden waren verricht om het wind- en waterdicht te krijgen zijn aan de rechterzijde een ontmoetingsruimte (het Stookhuis) met bijbehorende zaal (de Generator) gerealiseerd.

In afwachting van de uitwerking en vergunning van de plannen voor het hele pand is de focus van de klussers inmiddels verlegd naar het linkerdeel van het pand. Hier wordt gewerkt aan de vergunningsvrije onderdelen van de verbouwing.

IMG_4346Daarbij zijn de afgelopen periode een veelheid aan projecten in zelfwerkzaamheid opgepakt: het vernieuwen van de pannenlatten (latten rondom het dak), het vernieuwen van de waterpijpen, het schoonmaken en herstellen van de ijzeren ramen, het vervangen van de dubbele deur linksachter, herstel van de 8 meter hoge muur aan de zijkant links en van het houten raamwerk van de ramen aan de achterkant. Het linkergedeelte van het dak is nu lekvrij. Slechte delen van de daklijst zijn vervangen door nieuwe, de zes dakgoten zijn vernieuwd en alles is geschilderd.

Aan sommige projecten zit veel werk vast. Van de ijzeren ramen (in totaal een kleine 200) zijn stopverf en vuil weggehaald en de slechte gedeelten zijn vervangen. Dit zijn nog de originele ramen van de conservenfabriek. Ze worden later door een bedrijf gezandstraald waarna ze door vrijwilligers van dubbel glas zullen worden voorzien.

IMG_4376Een ander voorbeeld van een arbeidsintensieve, tijdrovende klus is de muur aan de linkerzijde. Aan de buitenkant zijn voegen en gaten gevuld met cement, en zijn stenen vervangen die aangetast waren doordat er jarenlang vocht langsliep. Aan de binnenkant zijn stukken hout verwijderd. Er komt een nieuwe gipswand tegen de muur en op de bovenverdieping wordt de muur geïsoleerd.

Van de drie stel dubbele deuren aan de achterkant was het stel links in slechte staat, zodat ze opnieuw gemaakt zijn, maar wel in oude stijl. Ook van het houten raam aan de bovenkant achter wordt het raamwerk vervangen. De begane grond en het middenschip moeten dan nog onder handen worden, en tenslotte de rechterkant… Zowel de ramen links als die van het middenschip en de rechterkant krijgen dubbel glas en een verflaag (dit gebeurt pas later).IMG_4989

De klussers werken dagelijks met 3 tot 6 man en zijn bijvoorbeeld nog op zoek naar elektriciens. Als je klusser bent, wilt schilderen of op een andere manier wilt meewerken aan de renovatie van een oude conservenfabriek, meld je dan aan door een mail te sturen naar ons vrijwilligersteam of kom doordeweeks tussen 10 en 16 uur langs bij de vrijplaats.

Ben je geen klusser maar wil je wel de renovatie steunen? Overweeg dan een donatie. Je kunt deze, groot of klein, onder vermelding van ‘Ik steun de renovatie’ overmaken op rekening NL77 RABO 0118 9034 03 t.n.v. SVK.

Reacties zijn gesloten.