Vrijplaats Leiden

De sociaal-culturele vrijplaats in Leiden.

Benefiet Vrijplaats de Vloek: Sores + Ztratila Se Kocka + Nooit Meer Douchen + Mini-expo Bertus Gerssen

Datum: vrijdag 02 juni
Aanvang: 20:00
Entree: donatie: 5,- of meer!


 

Er is altijd veel steun geweest vanuit de Den Haagse diy-scene voor de Leidse-scene. Het is nu tijd om iets terug te doen!
Vrijplaats Leiden heeft een avondvullend programma samengesteld met live muziek, dj’s en een expositie.

 

Informatie over het benefiet voor De Vloek:

 

Op 9 september 2015 werd sociaal centrum De Vloek ontruimd. De Vloek, gelegen in de haven van Scheveningen, was toen 13 jaar gekraakt en uitgegroeid tot een plek waar allerlei non-profit initiatieven zich hadden ontwikkeld. Anderhalf jaar lang werd er een breed gedragen campagne gevoerd voor het behoud van De Vloek en tegen de uitverkoop van de haven. Tien mensen die zich tot het laatst hebben verzet tegen de ontruiming werden daar opgepakt en veroordeeld tot gevangenisstraffen. Nu worden zij ook nog aansprakelijk gehouden in een absurde schadeclaim van de gemeente, en moeten van de rechter meer dan 33.000€ betalen.

 

Maanden na de ontruiming diende de gemeente een schadeclaim in van ruim 50.000€, waarvan nu ruim 33.000€ is toegewezen. De 10 zijn in hoger beroep gegaan, maar de gemeente weigert dit beroep af te wachten en eist dat het bedrag eind januari wordt overgemaakt. Omdat de 10 dit geldbedrag simpelweg niet hebben, hebben ze een betalingsregeling voorgesteld, maar hier worden ze nu door de gemeente mee gechanteerd: die willen alleen praten over een betalingsregeling als het hoger beroep wordt ingetrokken. De Vloek 10 weigeren te buigen voor deze chantage. Dit heeft wel tot gevolg dat de gemeente binnen afzienbare tijd beslag zal laten leggen op loon en bezittingen.

 

Alle initiatieven die een plek hadden binnen de Vloek werden opgezet en draaiende gehouden zonder subsidie, en het pand werd in eigen beheer gerund door vrijwilligers. De Vloek gaf ruimte aan het biologisch-veganistisch restaurant “Water en Brood”, de concertzaal “de Piratenbar”, vele werkplaatsen, ateliers, woonruimtes en oefenruimtes voor bands. Wekelijks kwamen er honderden mensen af op de activiteiten in De Vloek.

 

Wij willen niet dat de 10 mensen van De Vloek, die zich tot het allerlaatst hebben verzet tegen de onnodige ontruiming en sloop van deze mooie en belangrijke plek en daar al vast voor hebben gezeten, nu zelf moeten opdraaien voor een strijd die zoveel mensen aanging, en die door zovelen werd gesteund. Daarom vragen we jullie om de Vloek 10 te steunen en hen te helpen met het betalen van de schadeclaim. Samen kunnen wij deze schadeclaim dragen!

 

Steun de Vloek 10, doneer!
https://www.doneeractie.nl/steun-de-vloek-10/-850​

 

MUZIEK:

 

SORES – Fluisterfolk op z’n zachtst! Dit Leidse band zingt, zoals de bandnaam al doet vermoeden, over Het Leven. Het is breekbaar, het is bijzonder, het is vooral erg stil. Prachtig trio op klarinet, ​accordeon en contrabas. Voor liefhebbers van Low, en andere slowcore-giganten.

 

ZTRATILA SE KOCKA – De uit Brussel afkomstige Ztratila Se Kocka begeleidt zichzelf op hartstochtelijke wijze op haar accordeon en scandeert vurig teksten vol weltschmerz. Deze muzikante is een kind van de straat, maar dat maakt het geenszins goedkoop, integendeel. Een brok in de keel en een kirrende lach valt moeilijk te onderdrukken. Edith Piaf kan tevreden zijn.
https://www.facebook.com/ZTRATILA-SE-KOCKA-116027458500580/

 

COPYMASTER – Eenmans-onderneming, met roots in de ​punkrock en diy-scene die teruggaan tot 1986! Een veteraan, met recht. Met één optreden per jaar is het wel duidelijk dat het bijzonder is dat hij daarvoor de Vrijplaats ​uitgekozen heeft.
https://copymaster.bandcamp.com/

 

DEAD CAT STIMPY – One man r’n’bluesattack! Dead cat beukt als Reverend Beat-Man, is zo vuig als Howlin’Wolf en heeft een ziel zo donker als Robert Johnson. Backupband? Vergeet het maar, don’t need ‘em. Dead cat rides solo!
https://www.facebook.com/deadcatstimpy/
https://deadcatstimpy.bandcamp.com/album/uneasy-grounds-12

 

NOOIT MEER DOUCHEN DJ’s (den haag)​ – Ragfijne en messcherpe plaatjes van dit illustere gezelschap. Vooral veel decibellen​.

 

Expositie:

 

BERTUS GERSSEN – Fotograaf Bertus Gerssen gaf onlangs het boek “In situ” uit. Een boek over de undergroundscene in Den Haag: “In situ is een ode aan de mensen van de Haagse underground muziekscene. Het is het resultaat van een drie jaar durende tocht waarbij ik diverse underground locaties bezocht. Plekken bestierd door enthousiastelingen die er hun hart en ziel in leggen. In een vorig leven was ik moleculair bioloog. In de biologie staat in situ voor de studie naar processen in de levende cel. De muziekscene van Den Haag vertoont parallellen met een levende cel. Net als in een cel is het gecompartimentaliseerd, echter mensen bewegen zich kris-kras door de stad en bezoeken shows die willekeurig lijken georganiseerd. Je moet het maar net weten (via vrienden of vrienden van) dat het bestaat. Het is een verborgen wereld. Voor deze documentaire ging ikzelf in situ. En als gevolg van het ‘observer effect’ moet mijn aanwezigheid effect hebben gehad op de scene. Gaandeweg werd ik vaker herkend, dit mede door mijn grote camera en felle flits die ik altijd gebruikte. Mensen begonnen te vragen wanneer (en of) het boek nou eens zou uitkomen. Voor In situ richtte ik me tot de mensen die dicht bij me stonden. De muziek zelf leek altijd op de tweede plaats te staan. Uiteindelijk is het een portret geworden van mijn nieuwe familie en vrienden. Een vriend vertelde me ooit dat hij alleen nog naar max. 30 personen shows ging. Dat werd het begin van mijn tocht en het resultaat is dit boek.”
Bertus Gerssen maakte tijdens zijn project veel foto’s van De Vloek: de bewoners, bezoekers, maar ook van de ontruiming. Enkele daarvan zijn op groot formaat te zien.
http://www.bertusgerssen.nl/​

 
20.00 open
20.30 start!
donatie: 5,- of meer!


Reacties zijn gesloten.