Vrijplaats Leiden

De sociaal-culturele vrijplaats in Leiden.

Brainstorm: Hoe schrobben we Zwarte Piet weg uit Leiden?

Datum: vrijdag 03 mei
Aanvang: 20:00
Entree: Gratis


Op 3 mei organiseert No More Blackface Leiden in de Vrijplaats de brainstormbijeenkomst “Hoe schrobben we Zwarte Piet weg uit Leiden?”. In het voorjaar van 2018 werd bekend dat de Leidse Sinterklaasintocht van dat jaar voor 50 procent zou bestaan uit Zwarte Pieten en voor 50 procent uit Roetveegpieten. No More Blackface Leiden heeft onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van blackface-figuren bij die intocht en presenteert tijdens de bijeenkomst een website met een rapportage daarover. De intocht van dit jaar zou helemaal zonder Zwarte Pieten moeten gaan plaatsvinden, zo hebben de organisatoren laten weten. Tijdens de bijeenkomst volgt na de presentatie van de website een brainstormronde die als inzet heeft om de hele openbare ruimte van Leiden vrij van de racistische karikatuur te maken.

 

Sinds een paar jaar organiseert No More Blackface Leiden, waar ook Doorbraak-activisten aan deelnemen, protesten tegen de Zwarte Piet-figuur. Bij de Leidse intocht in 2016 vond onder dreiging van neo-nazi’s een succesvolle demonstratie plaats. In 2017 volgden een brief (4) aan het gemeentebestuur, een rap van de Sint voor wethouder Strijk, een inspraakreactie in de gemeenteraad en diverse spandoekacties voor en tijdens de intocht. Door die strijd gaat Zwarte Piet binnenkort geschiedenis worden in Leiden. Althans, als we de organisatoren van de intocht mogen geloven.

 

Tijdens de intocht van 2018 heeft No More Blackface Leiden alvast gemonitord “wat er van de belofte van 50 procent Zwarte Pieten werd waargemaakt”, zoals de actiegroep in zijn rapportage schrijft. “Daartoe zijn twee teams van waarnemers en twee fotografen in de stad aanwezig geweest bij de aankomst van Sinterklaas aan de Beestenmarkt en langs de route van de intocht in de Haarlemmerstraat. Er zijn foto’s gemaakt van zoveel mogelijk Pieten, en ook zijn de Roetveeg- en Zwarte Pieten geteld. Daarnaast is gelet op de aankleding en versiering van de intocht. De waarnemers hebben naast de officiële intocht-Pieten ook Zwarte Pieten van de extreem-rechtse Zwarte Pieten Actiegroep gezien.” Wie meer wil weten over de uitkomsten en aanbevelingen van die rapportage, doet er goed aan om de bijeenkomst op 3 mei te bezoeken. Want dan wordt het onderzoek onthuld.

 

Twittercampagne

 

Overigens wees No More Blackface Leiden de belofte van 50 procent Zwarte Piet voor de intocht van 2018 principieel en resoluut van de hand. “Wij willen u erop wijzen dat 50 procent Zwarte Pieten nog steeds 100 procent racisme is”, schreef de actiegroep in een brief aan het gemeentebestuur in november vorig jaar. De activisten eisten dat de organisatoren van de intocht per direct zouden stoppen met de promotie van de racistische karikatuur. En ze voerden een twittercampagne tegen het afbouwproces van 50 procent Zwarte Pieten.

 

Uit ervaring weten activisten tegen Zwarte Piet hoe moeizaam het veranderingsproces rond de racistische karikatuur verloopt. We zullen druk moeten blijven opbouwen om de belofte van de organisatoren – geen Zwarte Pieten meer bij de intocht van 2019 – ook daadwerkelijk verwezenlijkt te krijgen. Daar komt bij dat het Zwarte Piet-racisme ook uit de rest van de stad moet verdwijnen, uit winkels, scholen, gemeentelijke instellingen en allerlei andere plekken. Tijdens de bijeenkomst gaan we met elkaar in gesprek over hoe we dat kunnen gaan aanpakken.

 

(Tekst: Harry Westerink)

 


Reacties zijn gesloten.