Vrijplaats Leiden

De sociaal-culturele vrijplaats in Leiden.

Lezing: het leven en werk van Domela Nieuwenhuis

Datum: zaterdag 07 december
Aanvang: 20:30
Entree: Vrij


Homme Wedman geeft deze avond een lezing over het leven en werk van de anarchistische voorman Domela Nieuwenhuis, die op 18 november honderd jaar geleden overleed. Wedman is sociaal historicus verbonden aan de Universiteit Groningen en bestuurslid van Het Domela Nieuwenhuisfonds. Wedman heeft tal van publicaties achter zijn naam staan over het leven en werk van Domela Nieuwenhuis, de predikant die van zijn geloof viel en zich als sociaal anarchistisch politicus onder andere richtte op de armoedebestrijding en het verzet tegen het militarisme.

 

De lezing wordt ingeleid door Dennis Bos, docent Vaderlandse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Zelf studeerde Bos aan de UvA waar hij promoveerde op de Amsterdamse Socialistische Arbeidersbeweging in de negentiende eeuw. Tevens werd Bos in 2017 genomineerd voor de prijs voor beste docent van de faculteit Geesteswetenschappen.

 

Domela Nieuwenhuis heeft, voordat hij predikant werd in Harlingen, ter voorbereiding hierop gepreekt in de Lutherse kerk aan de Leidse Hooglandse kerkgracht, om de hoek bij de sociaal culturele Vrijplaats aan de Middelstegracht 36 in Leiden waar de lezing gratis bijgewoond kan worden.


Reacties zijn gesloten.