Vrijplaats Leiden

De sociaal-culturele vrijplaats in Leiden.

On Probation – Refugees Welcome, More Than Words

Datum: zaterdag 13 mei
Aanvang: 20:30
Entree: 10 EURO


ON PROBATION: Refugees Welcome – More Than Words

 

Theatre, food, debate & live music
Theater en productiehuis De Generator
Za. 13 mei 2017 19.00 uur
Middelstegracht 36, 2312 TX, Leiden
www.theaterdegenerator.nl

 

Met ‘Talent op de Vlucht’ van Fada Theatre uit Syrië/Alphen aan den Rijn (LNP- Language No Problem), een panelgesprek en eten met een refugee-soul. Stekkerdoos (NL) en Gunned Down Horses (DE) verzorgen het muzikale decor.

 

Theater en productiehuis De Generator organiseert theater- en debatavonden onder de noemer ON PROBATION. Vanavond nemen vluchtelingen de avond over in de Generator. Vluchtelingen zijn een ‘hot item’ in theater en debat. De neiging is echter om óver vluchtelingen te praten, in plaats van mét. Maar mensen zijn geen (gespreks)onderwerp.

Een prikkelend divers programma met als doel om te empoweren en af te rekenen met de gebruikelijke exotisering van vluchtelingen. De avond richt zich ook tot de niet-vluchteling in het publiek. Niet-vluchtelingen vergeten namelijk nogal eens naar zichzelf te kijken in het gesprek, naar de machtpositie en de verantwoordelijkheid die daarbij zou moeten komen kijken.


Over de voorstelling
Ahmad al-Herafi en Ramez Basheer, beide gelauwerd acteur in Syrië, ontmoetten elkaar op hun vlucht uit Syrië in Turkije. Samen legden zij de rest van de reis af en kwamen uiteindelijk terecht in de noodopvang in de gevangenis in Alphen aan den Rijn. Daar namen zij, na de zelfmoord van een medebewoner, het initiatief de verhalen van hun lotgenoten te verwerken tot een toneelstuk. “Wij zijn mensen met verhalen en dromen. We willen alleen maar een veilig bestaan, voor onszelf en onze gezinnen”, vertelt Ahmad Al-Herafi. Met zeven acteurs en zes crewleden maakten ze de voorstelling Talent op de Vlucht, waarin verhalen van negen Syrische vluchtelingen worden verteld. De voorstelling is aangepast aan de ruimte in de Generator, waarbij de bezetting kleiner zal zijn.


Panelgesprek
Voorafgaand is er een panelgesprek met o.a. Nawal Mustafa. Het gesprek wordt gemodereerd door Ioana Tudor, theatermaker en artistiek leider van Theater de Generator, die zelf als kind naar Nederland vluchtte.


Muziek
In samenwerking met de programmagroep van Vrijplaats Leiden treedt vanavond Gunned Down Horses op als eindact. Een intieme indie band met nummers geschreven in de nachtelijke uurtjes, ergens tussen Turku, Haifa, Berlijn en Kopenhagen. Stekkerdoos (a.k.a. Jessie Hoefnagel) doet een fietstour door Nederland en vanavond strijkt ze neer in Leiden. Tijdens het fietsen neemt ze geluiden op en maakt daar ’s avonds live muziek van. Zij onderzoekt hiermee de grenzeloosheid van muziek, theater, personages, fictie en realiteit.


Eten
In de Vrijplaats keuken wordt er vanavond gekookt door vluchtelingen en migranten uit minstens drie verschillende landen.


Deur open en eten: 19.00uur
Aanvang programma: 20.30 uur

Entree: 10 euro, refugees for free
Entree + Eten: 16 euro


Reacties zijn gesloten.