Vrijplaats Leiden

De sociaal-culturele vrijplaats in Leiden.

Polderklezmer aan de Middelstegracht

IMG_3961Al een hele tijd, zo’n beetje sinds het succesvolle concert van de Kift in juni vorig jaar, sudderde bij diverse medewerkers van de Vrijplaats het plan om een concert met Klavan te organiseren.

Een band, wereldberoemd in Leiden en omstreken, en op Terschelling, en vast ook wel op vele andere plaatsen. Maar zeker beroemd in Leiden, en een concert in de Vrijplaats moest er natuurlijk een keer van komen.

De aanleiding is het verschijnen van de nieuwe cd:  Allesbrander.

Aan het begin van de lente, na een lange koude winter, hebben de Vrijplaats medewerkers wel zin om het weer eens wat groter aan te pakken. De grote zaal opgeruimd en aangeveegd, podium neergezet, lampen opgehangen, een extra bar in de zaal. Alle loslopende vrijwilligers bij elkaar geharkt, iedereen een taakje, en zo zet je een goed lentefeest neer.

Met alleen een band, hoe beroemd ook, ben je er natuurlijk nog niet.Je hebt een support act nodig, geen probleem, Klavan wist nog wel wat. En je hebt muziek tussendoor en na afloop nodig, die heeft de Vrijplaats zelf wel, de enige echte huis DJ van Middelstegracht 36: DJ MissWorld.  Van alle muzikale markten thuis (ook trouwens al best wereldberoemd).

Alle ingrediënten voor een goed feest aanwezig, en aan bezoekers geen gebrek. Al vroeg in de avond stroomt de zaal vol met gasten, de keukencrew heeft voor heel wat mensen een maaltijd verzorgd.

IMG_4028

Iets na achten  begint L’Chaim, het voorprogramma. Gipsy en Balkan muziek met bandleden uit Nederland, Spanje en Italië. Ook al zo’n echte liveband, gespecialiseerd in het maken van een feeststemming, en dat is te horen. Behoorlijk internationaal, met teksten in verschillende talen. Ze stellen zich grappig genoeg wel voor als een band uit Delft, maar het blijkt al gauw dat je dat ruim moet zien.

Daarna is het de beurt aan Klavan Gadje. Het eerste nummer een oude bekende, en zo verder met afwisseling van oude en nieuwe nummers. Ondanks wat bandwisselingen een feest der herkenning. Klavan blijkt, als altijd, weer zeer stijlvast.

IMG_4206

Een clubje overenthousiaste jongens, die met groot plezier in hun moerstaal zingen over de liefde, de kleine mooie dingen in het leven, en de waarde van een goed glas bier met vrienden.

Zijn ze de uitvinders van de polderklezmer? Dat willen wij heel graag geloven!

De lente kan na 5 april 2014 helemaal beginnen. Een lentefeest met 250 bezoekers. Wie er bij was, weet hoe leuk het was, wie er niet bij was, heeft echt iets gemist……

IMG_4306

Meer info over de bands:
www.lchaim.eu
www.klavan.nl

IMG_4105 IMG_4095 IMG_4281 IMG_4290 IMG_4060

Reacties zijn gesloten.