Vrijplaats Leiden

De sociaal-culturele vrijplaats in Leiden.

Hotel Suburbia brengt audio-visueel experiment

OrigamibiroDe komende maanden, te beginnen met komend weekend, staan er een aantal bijzondere optredens gepland in de bovenzaal van de vrijplaats, de Generator. Aanstaande zondag staat audio-visueel collectief Origamibiro op het programma, dat een onorthodoxe live show met gebruik van typemachines, gevonden voorwerpen en home video’s ten tonele zal brengen. Op 11 oktober volgt een Deens/Noorse drone en collage act waarna het op 22 november tijd is voor meer minimalistische acts uit Italië en Schotland.

De voorstellingen komen uit de koker van Hotel Suburbia dat, soms in samenwerking met de X, zich al sinds eind jaren tachtig optredens verzorgt in het spectrum van experiment, Art-Science en kleinkunst. De eerste shows werden door Hotel Suburbia georganiseerd in 1989 voor de band Toy Factory en ze was 5 jaar actief in Nederland en omringende landen met bands als Sigmundstar turbine und Sein Freund, The Vibe en Prats The Whoblem. Ruim twintig jaar heeft het een slapend bestaan gehad maar toen in 2010 de mogelijkheid zich voor deed is ze herstart met een aantal shows van Clock DVA en The Anti Group op Incubate 2013.

Rob, oprichter van Hotel Suburbia, was ook één van de oprichters van de X. In de winter van 1993 werd de voormalige bioscoop aan de Haarlemmerstraat gekraakt en binnen drie maanden operationeel gemaakt. 7 jaar lang heeft de X daar met een geweldige ploeg vrijwilligers verbazingwekkende shows gemaakt met o.a. oeigoeren, Inuit, Tataren, Schotten, Ieren, Italianen en Russen. Nadat vrijwilligers twee half werkende projectoren (35 mm, mono optisch geluid) wisten samen te voegen tot één werkende is er ook jarenlang film gedraaid. In het begin veel Polygoon Journaal uit de jaren 60 en 70 maar daarna een serieuze filmprogrammerening.  Inmiddels bestaat de X ruim 25 jaar en is een begrip in de nederlandse wereldmuziek en jazz sector.

saffroneiraMet de komst van de Generator is er een podium gekomen waar deze bijzondere dingen wederom kunnen plaats vinden. Je kan comfortabel zitten en iets nieuws op je gemak tot je nemen en tot in ieder detail bekijken en beluisteren dankzij de fijne geluidsinstallatie en dito beamer.

Daarom hebben Hotel Suburbia en de X besloten af en toe samen te programmeren in de Generator. Zoals gezegd staan de eerste shows al op stapel, te beginnen met aanstaande zondag. Houdt de agenda goed in de gaten!

Reacties zijn gesloten.