Vrijplaats Leiden

De sociaal-culturele vrijplaats in Leiden.

Nieuwe serie discussieavonden: Het Achterste van de Tong

10498568_777099932385549_1242067228328379505_oEind maart is de Vrijplaats gestart met een nieuwe serie discussieavonden. Onder de noemer Het Achterste van de Tong komen actuele maatschappelijke thema’s als monetaire hervorming, duurzaamheid 2.0 en andere vernieuwende ideeën aan bod. Op vrijdag 15 mei is de eerstvolgende avond die in het teken zal staan van het basisinkomen.

De start van het initiatief, eind maart, was een overweldigend succes. Heel gek was dat natuurlijk niet, aangezien Joris Luyendijk door de Vrijplaats naar de Qbus werd gehaald. Zijn boek Dit kan niet waar zijn” over de werking van de financiële wereld en de recente bankencrisis staat immers al weken op nummer 1. Het aansluitende avondprogramma over geldcreatie, met sprekers van onder meer het burgerinitiatief Ons Geld, kon eveneens rekenen op de nodige interesse.

Joris Luyendijk 15.jpg~originalDebatten en informatieavonden over maatschappelijk thema’s zijn natuurlijk niets nieuws in de vrijplaats. Ook in de Koppenhinksteeg werden met grote regelmaat thema’s als globalisering, consumentisme en duurzaamheid bediscussieerd. En in de afgelopen jaren zijn in een wat losser verband de nodige boekpresentatie’s, debatten en infoavonden georganiseerd over bijvoorbeeld de situatie in Syrië, de geschiedenis en toekomst van kraken en privacy op het net.

Door deze avonden met een vast team van al langer actieve én kakelverse vrijwilligers te organiseren willen we met hernieuwde energie en met meer zichtbaarheid het gesprek over maatschappelijke thema’s een podium bieden in de vrijplaats.

De eerstvolgende Het Achterste van de Tong-avond is op vrijdag 15 mei en zal in het teken staan van het basisinkomen, kortweg het idee om iedere burger een vast (maand-)inkomen te geven zonder daar voorwaarden bij te stellen. Tijdens de avond, die in samenwerking met de Piratenpartij wordt georganiseerd, zullen Kees Alders, Sjir Hoeijmakers, Peter Storm, Michel Verbeek en een surprise guest hun visie geven over de voors en tegens van dit idee. Aspecten als emancipatie, geldbesparing, werkloosheid en privacyschending zullen hierbij aan bod komen.

De avond begint om 20u00 en is gratis toegankelijk. Hou de site en/of de Facebook pagina van de vrijplaats in de gaten voor nieuwe avonden van Het Achterste van de Tong.

Reacties zijn gesloten.