Vrijplaats Leiden

De sociaal-culturele vrijplaats in Leiden.

Presentatie vrijplaatsplannen tijdens Fair Building Festival

posterfairbuilding2015c-page001Op zaterdag 27 juni vindt in Vrijplaats Leiden het Fair Building Festival plaats; een gratis toegankelijk festival dat in het teken staat van duurzame bouw.

De oude conservenfabriek waar de Vrijplaats sinds 2012 in is gevestigd zal de komende jaren op een duurzame manier worden gerenoveerd. Op basis van een gezamenlijk vormgegeven plan, zullen er diverse functies worden gerealiseerd, waaronder een multifunctionele zaal, keuken, ontmoetingsruimte, (weggeef)winkel- en kantoorruimte. Naast de bestaande groepen zal er ook ruimte zijn voor nieuwe initiatieven.

Tijdens het festival presenteert de Vrijplaats haar plannen voor de duurzame herbestemming van het oude fabriekspand. Daarnaast is er een uitgebreid programma waarbij andere tot de ‘verbeelding’ sprekende voorbeelden van duurzaam renoveren en bouwen aan bod komen.

Gedurende de dag, die om 13u00 start, worden er presentaties en demonstraties gegeven, er is een informatiemarkt met een stand van onder meer Omslag, je kunt je met een 3D bril virtueel rond laten leiden en kinderen kunnen hun verbeelding kwijt in het bouwen van kijkdozen.

Het programma zal diverse aspecten van duurzaam en eerlijk bouwen belichten. Zo zullen de initiatiefnemers van Iewan komen vertellen over hun razend inspirerende project waarbij een hele wijk is opgetrokken op basis van stro, leem en hout. Kijk alvast een preview van de documentaire van filmmaakster Pauline van Tuyll over het project:

Paul Hendriksen, één van de initiatiefnemers van Transition Towns Nederland komt uitleggen over hoe we op grote schaal duurzamer kunnen gaan bouwen en renoveren. En daarnaast komen de mensen van Soweto vertellen over hun ervaringen met het opzetten van een alternatieve woningbouwvereniging en de soms lastige afwegingen die zij hebben moeten maken tussen duurzaamheid en betaalbaarheid.


Uiteraard is het festival ook een feestelijk moment waar muziek, film en heerlijk eten niet mogen ontbreken. ’s Avonds is er daarom het vertrouwde veganistisch eetcafé en zijn er live optredens.

Momenteel zijn we zijn druk met de invulling van het programma. Zodra andere sprekers, stands, demo’s en bands bevestigd zijn houden we je hiervan op de hoogte. Ben je zelf betrokken bij een duurzaam bouwinitiatief, en wil je bijvoorbeeld een stand op de infomarkt? Laat het ons weten door een mail te sturen naar contact[at]vrijplaatsleiden.nl of een reactie te plaatsen bij het Fair Building event op Facebook.

Meer info over het programma en de laatste updates:

Reacties zijn gesloten.