Vrijplaats Leiden

De sociaal-culturele vrijplaats in Leiden.

Vrijplaats Leiden steunt Vrijplaats de Vloek

DCIM100GOPRO

Het is schandalig dat vrijplaatsen het keer op keer moeten ontgelden voor het grote kapitaal. De schaarse (be)vrij(d)e zones waar cultuur en politieke initiatieven zich vrij van marktwerking en politieke druk van bovenaf ontwikkelen moeten aldoor wijken voor prestigeprojecten waar niemand op zit te wachten en er al zo velen van zijn.

In Den Haag staat een vrijplaats: De Vloek! Sinds de kraak, 12 jaar geleden, geven verschillende non-profit initiatieven vanuit deze bijzondere plek in de Scheveningse haven kleur aan de lokale radikaal-sociaal-culturele infrastructuur. Zo herbergt de Vloek het biologisch-veganistische restaurant Water en Brood, concertzaal de Piratenbar, vele werkplaatsen, ateliers, woonruimtes en oefenruimtes voor bands. Alle projecten onder de paraplu van Vrijplaats de Vloek zijn opgezet en worden draaiende gehouden zonder subsidie en het pand wordt in eigen beheer gerund. Wekelijks komen honderden mensen op de activiteiten van de Vloek af.

Het zijn spannende tijden voor Vrijplaats de Vloek. De Haagse gemeenteraad heeft afgelopen donderdag ingestemd met de sloop van het complex. Er zou een ´topzeilcetrum´ voor in de plaats moeten komen..

DE VLOEK MOET BLIJVEN!

De Vloek mag niet de zoveelste broedplaats zijn die het onderspit moet delven, geslacht op het altaar van het kapitalisme. De strijd voor behoud van deze vrijplaats is daarom nog lang niet gestreden. De voormalige Vrijplaats Koppenhinksteeg kent een vergelijkbare strijd. Echter, ondanks de onstilbare strijdbaarheid en de enorme steun vanuit stad en land bleek ontruiming in 2010 onafwendbaar. Wij hopen dat het verhaal van de Vloek wel een voorspoedige afloop zal kennen.

VLOEKENDE VRIJDAG

Op vrijdag 7 november is er in Vrijplaats Leiden weer de maandelijkse Vlammende Vrijdag. Deze keer helemaal in de ban van De Vloek, met DJ´s vanuit De Vloek. Op de Vlammende Vrijdag is de entree doorgaans gratis, maar voor deze gelegenheid zal de bivakmuts rondgaan, uiteraard om de actiekas van De Vloek te spekken!

Volg de acties van – en steun – De Vloek op http://devloek.nl/!

Reacties zijn gesloten.