Vrijplaats Leiden

De sociaal-culturele vrijplaats in Leiden.

Vrijplaats haalt Joris Luyendijk naar Qbus

joris_-_ditkannietwaarzijnWoensdag 25 maart komt Joris Luyendijk naar Leiden voor de presentatie van zijn boek “Dit kan niet waar zijn”, een boek over de werking van de financiële wereld en de recente bankencrisis. Luyendijk brengt op uitnodiging van Vrijplaats Leiden een bezoek aan de stad. Na afloop is er een extra eetcafe in de Vrijplaats, met aansluitend een informatieavond over Burgerinitiatief “Ons Geld”. Door de overweldigende belangstelling is de boekpresentatie verplaatst naar de Qbus aan de Uiterstegracht 142. De aanvang is 14.00 uur. De entree is op basis van een vrijwillige donatie.

‘Dit kan niet waar zijn’ gaat over de belevenissen van Joris Luyendijk in The City, het financiële hart van Londen. In opdracht van The Guardian en NRC Handelsblad deed Luyendijk onderzoek naar de oorzaken van de bankencrisis van 2008. Het boek is inmiddels veel besproken in toonaangevende programma’s als Tegenlicht en DWDD.

Luyendijk sprak met tientallen mensen, vaak met ontluisterende verhalen. Hij gaat in op vragen als Zijn bankiers monsters? Is de hebzucht een probleem? En veel belangrijker: kan de crash als in 2008 weer gebeuren? Zijn de diepere oorzaken van deze crash weggenomen of is de financiële wereld nog altijd een tijdbom in het hart van onze samenleving? Luyendijk zal ook in gaan op vragen uit het publiek.

Door de overweldigende belangstelling is de boekpresentatie verplaatst naar de Qbus, dat momenteel in strijd is met de gemeente voor haar voortbestaan. De Vrijplaats is niet alleen blij dat de boekpresentatie nu door meer mensen kan worden bezocht maar wil op deze manier ook haar steun uiten aan het initiatief. Ook roept de Vrijplaats iedereen op om naar de manifestatie op de donderdag erop voor behoud van de Qbus te komen.

De entree is op basis van een vrijwillige donatie. De deuren van Qbus gaan om 14.00 uur open. Het niet mogelijk om kaarten te reserveren. Om uiterlijk 15.00 uur gaan de deuren dicht. Na afloop is er een extra eetcafé in Vrijplaats Leiden. Voor vijf euro wordt er een veganistische maaltijd geserveerd. Dit kan door je aan te melden op het e-mail adres: contact[at]vrijplaatsleiden.nl.

De Vrijplaats zal de komende tijd een serie discussie- en informatieavonden organiseren waarbij relevante actuele thema’s als monetaire hervorming, duurzaamheid 2.0 en andere vernieuwende ideeën aan bod komen. Het avondprogramma is de presentatie van de mensen achter “Burgerinitiatief Ons Geld”, verzorgd door Luuk de Waal Malefijt, oprichter van de Ons Geld beweging. De aanvang is 20.00 uur en de entree bedraagt 2,50.

Reacties zijn gesloten.