Vrijplaats Leiden

De sociaal-culturele vrijplaats in Leiden.

Experiment met stralingsverwarming

6a00e0099229e8883301b8d0cccaa3970cTijdens het Fair Building Festival van afgelopen zomer ging één van de presentaties over verwarming. Kris de Decker van Lowtech Magazine vertelde toen ondermeer over stralingsverwarming. Bij deze vorm van verwarming wordt niet, zoals bij conventionele convectieverwarming, de lucht verwarmd en daarmee ook de mensen in de ruimte, maar worden mensen direct door middel van infraroodstraling verwarmd. Een wijze van verwarming die iedereen kent van de straling van de zon.

Traditioneel worden voor dit type verwarming tegelkachels gebruikt, maar tegenwoordig zijn er ook elektrische infraroodpanelen beschikbaar. In tegenstelling tot de bekende korte golf infrarood terrasverwarmers zijn deze niet schadelijk voor de gezondheid. Zeker voor ruimten die groot van omvang zijn, en die onregelmatig worden gebruikt bieden deze infraroodpanelen veel voordelen, aldus De Decker. Zo is het mogelijk om ‘microklimaten’ te crëeren waarbij alleen dat deel van de ruimte wordt verwarmd waar zich mensen bevinden, en kan ook alleen dan worden verwarmd wanneer er zich mensen in de ruimte bevinden. Bovendien bieden ze de mogelijkheid, zo betoogt ook Urgenda, om af te stappen van aardgas.

Omdat deze vorm van verwarming bijzonder interessant lijkt voor de vrijplaats zal, als onderdeel van een experiment, één of meerdere infraroodpanelen worden aangeschaft. Dit paneel zal in verschillende settings worden getest, en ondermeer de klusgroep van de nodige verwarming gaan voorzien in de koude wintermaanden. Afhankelijk van de ervaringen zal worden bekeken of en in welke mate deze vorm van verwarming kan worden toegepast na de renovatie.

Zie voor meer info het artikel ‘Een tegelkachel in het stopcontact’ van Lowtech Magazine, het boek van Kris de Decker en ThuisBaas, een initiatief van Urgenda.

Reacties zijn gesloten.