Vrijplaats Leiden

De sociaal-culturele vrijplaats in Leiden.

Kiloklussen aan dakramen en andere bouwberichten

Tot maar liefst 130 kilogram schoon aan de haak – om maar eens met een andersomliner te beginnen – zo zwaar wegen de dubbellaags ruiten waarvan een aantal exemplaren de afgelopen week zijn geplaatst boven de zaal in de Vrijplaats. De ruiten wegen zo zwaar omdat het gaat om dubbellaags, gelaagd glas dat niet alleen warmte maar ook geluid isoleert. Het idee daarachter is dat naast de zaal ook de ‘schil’ er omheen geluidisolerend wordt uitgevoerd zodat – tegen relatief beperkte kosten – in totaal voldoende geluidisolatie wordt gerealiseerd. Bovendien wordt met het glazen dak de monumentale inrichting behouden en levert het een geweldig lichte ruimte op.

Onze klussers hebben de afgelopen dagen met een aparte takel de ruiten op de zaal gehezen om ze daarna met de hand en zuignappen op de juiste positie te tillen en te monteren. Een enorm zware klus, temeer er nog op twintigtal ruiten zijn te gaan. Dus: mocht je één van onze klussers tegenkomen biedt dan ter plekke aan een schoudermassage te geven of overlaadt ze ten minste met een dosis complimenten!

Naast het werk aan het dak is er ook geklust aan de zaal en het theater; het techniekhok in de zaal heeft vorm gekregen en er is – heel spannend – een begin gemaakt aan de bouw van de dubbellaagse zwenkdeur op de hoek van de zaal. In het theater is nog meer isolatie aangebracht, is een begin gemaakt aan een sluis bij de entree van de zaal en zijn de kozijnen voor de ramen aan voor- en achterzijde gemaakt.

Ook zin om te helpen met dit unieke bouwproject? We zijn specifiek op zoek naar een stucer, maar eigenlijk is iedereen met een flinke dosis motivatie welkom. Er wordt van dinsdag t/m zaterdag geklust. Meld je aan als vrijwilliger of loop één van deze dagen langs.


Reacties zijn gesloten.