Vrijplaats Leiden

De sociaal-culturele vrijplaats in Leiden.

Steun mensen zonder verblijfsrecht en doneer op 8 december tijdens het Vrijplaats-eetcafé!

Tijdens het Vrijplaats-eetcafé op zaterdag 8 december zullen medewerkers van het Fabel van de illegaal-spreekuur aan de bezoekers van het eetcafé vragen om giften voor mensen zonder verblijfsrecht. Elke bijdrage is van harte welkom. Met het geld worden kosten gefinancierd die samenhangen met aanvragen voor verblijfsrecht en met medische zorg. Het gaat om kosten die niet op andere manieren kunnen worden gefinancierd.

Binnen de Vrijplaats is het Fabel van de illegaal-spreekuur één van de activiteiten van Doorbraak ter ondersteuning van mensen zonder verblijfsrecht. Dat wekelijkse inloopspreekuur op maandag- en woensdagmiddag van 14:00 tot 17:00 uur vindt plaats in het Doorbraak-kantoor op de tweede verdieping van de Vrijplaats, aan de linkerkant van het gebouw. Het spreekuur is niet alleen bedoeld voor vluchtelingen, maar ook voor migranten zonder asielachtergrond die verblijven in de Leidse regio.

Het Fabel-spreekuur stelt de vragen van de bezoekers centraal. De spreekuurmedewerkers bieden steun in de vorm van het regelen van medische zorg, het geven van juridisch advies en van begeleiding in de richting van aanvragen voor verblijfsrecht, het helpen bij het vinden van onderdak, en het bespreken van andere problemen die zich voordoen bij het leven in de illegaliteit. Het gaat om een gratis en zo laagdrempelig mogelijke voorziening voor advies en contact. De steun wordt geboden vanuit de gedachte dat het belangrijk is dat er ergens in Leiden een plek moet zijn voor mensen zonder papieren waar ze zonder de ogen en oren van de staat en zijn handlangers in goed vertrouwen kunnen praten over hun problemen en over mogelijke oplossingen. Vanzelfsprekend is het voor illegaal gemaakte mensen moeilijk en riskant om zich bloot te geven. Het is voor hen een lastige stap om bij het Doorbraak-kantoor aan te bellen en te melden dat ze voor het Fabel-spreekuur komen. Bescherming van hun privacy is dan ook een eerste vereiste.

Mensen zonder verblijfsrecht worden wettelijk en maatschappelijk uitgesloten. Die uitsluiting leidt ertoe dat ze een keiharde strijd moeten voeren om te overleven. Dat beseffen ook de mensen om hen heen, zoals familieleden en vrienden. Zij voelen de druk om te helpen, om te moeten helpen. Ook de spreekuurmedewerkers lopen bij hun pogingen tot ondersteuning voortdurend tegen de door de staat georganiseerde uitsluiting aan. Vaak valt er geen oplossing te vinden, zeker geen structurele. Maar het is hoe dan ook noodzakelijk om voor alle spreekuurbezoekers te proberen om iets te bereiken, om daar moeite voor te doen, om naast hen te gaan staan en samen met hen te strijden voor een beter leven.

Uit de vijfentwintigjarige Fabel-praktijk is steeds opnieuw gebleken hoe belangrijk het is om mensen zonder verblijfsrecht te ondersteunen in hun overlevingsstrijd. Hoe groter dat steunnetwerk is, hoe groter de mogelijkheden zijn om die strijd vol te houden. Want samen staan we sterk!

Wil je het Fabel-spreekuur financieel ondersteunen? Je kunt op 8 december tijdens het eetcafé contant geld geven aan de aanwezige Fabel-medewerkers. Je kunt ook geld overmaken op bankrekeningnummer NL14INGB0003389627 t.n.v. Doorbraak.eu o.v.v. “Fabel-spreekuur”.

Reacties zijn gesloten.