Vrijplaats Leiden

De sociaal-culturele vrijplaats in Leiden.

Podium & eetcafé Resistor opent haar deuren

Op zaterdag 6 november vindt de officiële opening plaats van Resistor, het nieuwe podium & eetcafé in Vrijplaats Leiden. In het volledig door vrijwilligers gerenoveerde industriële fabriekspand zijn een concertzaal, keuken en ontmoetingsruimte gerealiseerd die officieel vanaf zaterdag het onderkomen vormen voor dit nieuwe initiatief.

Aan de opening zijn jaren van noeste arbeid vooraf gegaan. Als onderdeel van de algehele herbestemming van het ketelhuis en energiecentrale van Tieleman & Dros zijn specifiek voor Resistor een multifunctionele zaal, professionele keuken en ontmoetingsruimte gerealiseerd in het midden van het pand. Net als de algehele verbouwing en restauratie zijn ook deze delen geheel door vrijwilligers in zelfwerkzaamheid uitgevoerd. Een unieke prestatie gezien de complexiteit van een project waarbij een oud industrieel pand van een geheel nieuwe bestemming inclusief diverse technische installaties is voorzien, het industriële karakter is behouden en op alle mogelijk manieren op verduurzaming is ingezet. Zo sta je bij binnenkomst op een met een warmtepomp verwarmde vloer en heb je zicht op de originele, uitgelichte industriële kap.

De zaal en de ontmoetingsruimte zijn – behalve dankzij de inzet van vrijwilligers – mede mogelijk gemaakt dankzij brede steun van sympathisanten en fondsen. Zo waren er maar liefst 514 donaties die samen € 39.561 bij elkaar brachten als onderdeel van de Hart voor de Zaal crowdfunding.

Voordat corona toesloeg zijn er steeds onder de algemene vlag van Vrijplaats Leiden een plantaardig eetcafé en optredens georganiseerd. Nu de zaal, keuken en ontmoetingsruimte gereed zijn gaan deze activiteiten onder de nieuwe, eigen vlag van Resistor verder. Resistor vormt daarmee één van de zestal initiatieven en organisaties die hun vaste onderdak hebben in de gerenoveerde Vrijplaats.

De opening van aanstaande zaterdag begint om 16:00 met een kinderprogramma. Vanaf 19:00 zijn er veganistische snacks met aansluitend optredens van Port of call, Them Novelists, Magneetband, Helleveeg en Schnauzer.

Reacties zijn gesloten.